Leonard Cohen
2. Septembar 2009.
Beogradska Arena

03. septembar 2009.

 
 

Kupujući ulaznicu za koncert Leonarda Cohena,bio sam svestan da time prekidam svoj godišnji odmor na moru i hrlim natrag u vreli Beograd. Ni to me nije moglo sprečiti u mojoj nameri da, najzad, vidim čoveka čije su me pesme opčinile davnih 70-tih

 
 

Kupujući ulaznicu za koncert Leonarda Cohena, bio sam svestan da time prekidam svoj godišnji odmor na moru i hrlim natrag u vreli Beograd. Ni to me nije moglo sprečiti u mojoj nameri da, najzad, vidim čoveka čije su me pesme opčinile davnih 70-tih i koji je svih ovih godina ostao deo mog "svetog kanadskog trojstva" (drugo dvoje su Neil Young i Joni Mitchell).
Na ulaznici je pisalo da koncert počinje u 20,30 što je bilo malo ranije nego što je uobičajeno. No posle neopisive gužve na putu do Beogradske arene, uspeo sam da stignem na sam početak koncerta,što nije uspelo jednom delu publike!

Tačno na vreme Leonard Cohen i njegov bend su izašli na binu praćeni gromoglasnim aplauzom prepune sale. U crnim odelima i šeširima i kačketima šestočlani bend (bas, bubnjevi, mandolina, gitara, klavijature i saksofon), kao i tri pevačice krenuli su pravo u "Dance me to the End of Love" stvarajući intimnu atmosferu. Već sledeća "The Future" je donela brži ritam i neočekivani scenski pokret dve pevačice (the Webb Sisters) koje su izvele "zvezdu" unazad!. Ni Cohen i bend nisu stali već nastavili sa "Ain't No Cure For Love". Sam Leonard Cohen nije statičan već je klečao, kretao se napred-nazad, pokazujući gipkost i energiju koja nije baš uobičajena za jednog 75-godišnjaka. A onda je zapevao "Bird On The Wire"! Publika je započela aplauz i pre kraja pesme, što nije zbunilo Cohena.
Krenuo je sa "Everybody Knows" i ljubičasta svetla su pala na scenu.

Cohen je nizak, mršav, vide se godine na njegovim rukama i licu ali to ga ne sprečava da drži publiku na svom dlanu!

Kreće "In My Secret Life" koju je napisao sa Sharon Robinson koja je bila i jedna od pevačica večeras, da bi sledeća pesma počela sa dužim instrumentalnim uvodom gde je jedna od Web Sisters svirala malu harfu, a Javier Mas, španski gitarista mandoleon. Instrumental je polako prerastao u jednu od najintimnijih Cohenovih pesama "Who By Fire" gde je svirao akustičnu gitaru.

Nakon toga slede "Lover, Lover, Lover" i "The Miracle". Prvi deo koncerta Cohen je završio sa pesmom "Anthem" koju je posvetio gradu Beogradu "koji je prošao kroz razna iskušenja"(ordeals!). Publika je znala to da ceni i zahvalila mu je. On je predstavio sve članove benda i najavio pauzu do drugog dela koncerta.
Prvi deo je završio tačno u 21,50!

Nakon 20 minuta pauze počeo je drugi deo koncerta na koji je deo naše uvek gladne i žedne publike kasnio.
Prva pesma je bila pravi pogodak u glavu! "Tower of Song" je pesma koju su obrađivali mnogi drugi muzičari ali Cohenova verzija je neprevaziđena. Sledile su za redom "Suzanne" i "Sisters of Mercy" gde je deo publike pevao sa Cohenom i koje su smekšale i najtvrđa srca. Nakon "The Gipsy's Wife", Cohen je, na opšte oduševljenje izveo pesmu "The Partisan" a publika je uz ovacije počela da plješće u ritmu.
Na naše iznenađenje Cohen je ustupio mikrofon pevačici i ko-autorki Sharon Robinskoja je otpevala predivnu i nadahnutu verziju pesme "Boogie Street".

Nije bilo posustajanja uz ponovno pominjanje Beograda Cohen je izveo monumentalnu "Hallellujah" (koju je po njegovim rečima najbolje otpevao Jeff Buckley!). Publika je ustala na noge i do kraja koncerta niko više nije sedeo!

Na "I'm Your man" su nastale opšte ovacije i publika je sama završila pesmu! Posle "Take This Waltz" Cohen je odjavio čitav bend i tada smo smatrali da je koncert završen. No,publika je frenetično tražila još i dobila je tri bisa gde je Cohen otpevao i "So Long,Mariane", "First we Take Manhattan", "If It Be Your Will", "Hey That's No Way To Say Goodbye", "Closing Time " i "I Tried To Leave You" gde je svaki član benda imao kratki solo nastup. Na kraju su svi izvođači i prateći članovi izašli na binu i uz zvuke klavira izveli "Whither Thou Goest".

Krenuo je Cohen sa odjavnom špicom gde je nabrojao sve ljude koji su bili zaslužni za ovu turneju i čiji su životi i ljubav prema muzici pomogli da do ovih koncerata i dodje.

Svi smo bili duboko dirnuti i oduševljeni ovim emotivnim, izdašnim i nesebičnim koncertom koji je završio u 23:55 sati. Time smo shvatili da smo i mi izazvali prave emocije u Cohenu i njegovom bendu i da je ovo bio koncert koji će ostati kao jedan od najboljih koje je beogradska publika ikad videla i čula.

slobodan vlaketić

 
 

koncerti

Nišvil u Beogradu
Mingus Dynasty
Randy Brecker Band
Incognito
16.08.2009.
Sava Centar
Beograd

f



Belgrade Beer Fest
Psihomodo Pop
Orthodox Celts

14.08.2009.
Ušće, Beograd

e


U2

Stadion Maksimir
Zagreb

10.08.09.


d

09.08.09.

c


Novobeogradsko leto 2009

Tanja Jovićević & R. Bitch
08.08.09. Novi Beograd

b


Novobeogradsko leto 2009

Dado Topić
01.08.09. Novi Beograd

a

 

recenzije

Leonard Cohen
Live in London